i din kurv
Total beløb
Vis indkøbskurv
(
Varer)
Varenr . Vørunavn Eind Mynd Prísur v/MVG

Europa 1989: Vikinge legetøj - sæt ustemplet

Vikinge legetøj: Dengang som nu har børn naturligvis efterlignet de voksne i deres leg, legetøjet afspejler således de voksnes verden.

Udgivelsesdag: 10-04-1989
Varenr .: PPA010489
Værdi: 9,50


Europa Cept 1989 – Vikinge legetøj FR 176-77 - 

Arkæologiske undersøgelser de sidste 30 år, hvor man har udgravet gårde og andre bopladser, har givet brudstykker af et billede af vikingetiden på Færøerne. Færøerne blev først opdaget og bebygget i vikingetiden, så resultaterne af disse undersøgelser giver os et indblik i Færøernes tidligste historie. De viser, at vore forfædre var fredelige bønder. De dyrkede byg, holdt får og køer, spandt og vævede, fiskede og jagede sæler, hvaler og søfugle. De arkæologiske fund har hidtil ikke givet stof til det populære billede af vikingerne som et farverigt krigerfolk. Der er således ikke fundet kostbarheder, som kunne være røvede skatte, eller pragtfulde våben – ja, der er næsten ikke fundet våben overhovedet.

Efter fundene at dømme skulle man tro, at disse mennesker var uhyre fredelige.
Blandt de mange fund er en hel del legetøj. Dengang som nu har børn naturligvis efterlignet de voksne i deres leg, legetøjet afspejler således de voksnes verden. Og her kommer våbnene ind; legetøjssværd og pile af træ. Af andet legetøj kan, foruden farvede sten, sykker af kvarts, små kar og brikker til brætspil, især nævnes flere eksempler på både og skibe – og to heste.

At både og skibe udgør en stor del af legetøjet er ganske naturligt i et land, som består af øer og er afhængigt af fartøjer til samfærdsel, fiskeri og fangst. Legetøjsskibet på frimærket blev fundet i en arkæologisk udgravning i den historiske bygd Kirkjubøur i 1955. Det er 24,7 cm langt, snittet af et stykke drivtømmer. Fartøjet synes ikke at skulle ligne en almindelig båd. De høje lige stævner og det øverste bords markering synes at pege hen imod, at der snarere kan være tale om et havgående fragtskib – byrðingur, som fra tid til anden må have anløbet Færøerne dengang. Der er dog ikke tegn på dæk, tofter eller mastehul. Med sin flade bund er skibet tilsyneladende et indendørs legetøj.
Hesten på det andet frimærke blev fundet i en arkæologisk udgravning bygden Kvívík i 1957. Den er 13,2 cm lang, snittet af et tyndt stykke træ. Alle sider er helt flade, undtagen manken, som er snittet op i en tynd kam. Denne opfattelse af en hest – med lang buet manke og nedadbøjet hoved – synes at være den samme, som kommer til syne i håndtag på manglebrætter fra nyere tid.

Begge stykker legetøj er udstillet på Færøernes museum – Føroya Fornminnissavn – i Tórshavn.

|
Posta
Nyhedsbrev

Posta Nyhedsbrev

Alt om nye udgivelser og det sidste nye indenfor færøsk filateli