i din kurv
Total beløb
Vis indkøbskurv
(
Varer)
Varenr . Vørunavn Eind Mynd Prísur v/MVG

Total Solar Eclipse 2015 - Miniark, ustemplet

Den 20. marts 2015 er der fuld solformørkelse på Færøerne

Udgivelsesdag: 11-03-2015
Varenr .: PPS000315
Værdi: 36,00


Solformørkelse 2015. Udgivelsesdato: 11.03.2015. Værdi: 17,00 og 19,00 kr. Numre: FO 808-809.
Frimærkeformat: 40 x 50 mm. Format, miniark: 140 x 70 mm. Kunstner: Martin Mörck. Trykteknik: offset.
Trykkeri: bpost, Belgien. Takstgruppe: amåbreve til Europa og andre lande 0 - 50 gr
.

 

 

Total Solformørkelse 20. marts 2015


Månen kredser om jorden, og jorden kredser om solen. Månen bruger knap en måned til et omløb omkring jorden. 12-13 gange hvert år står månen derfor mellem jorden og solen. Så er der nymåne. Månen kan da befinde sig lige foran solen, og så er der solformørkelse. Almindeligvis bevæger månen sig dog enten over solen eller under solen, fordi månens bane omkring jorden ikke er i ekliptika, som er jordens bane omkring solen.

Den første nymåne i 2015 falder den 20. januar, den anden 18. februar, den tredje 20. marts osv. Den tolvte og sidste nymåne i 2015 falder den 11. december. Det forholder sig sådan, at månen den 20. marts vil stå lige foran solen i en skyggezone, som hastigt bevæger sig op igennem Nordatlanten et stykke vest for Færøerne. Derfor bliver solformørkelsen 20. marts 2015 total på Færøerne. Skyggezonen er kun få hundrede kilometer bred, og man må opholde sig i den, hvis man vil opleve den totale formørkelse. Uden om den totale skyggezone kan man opleve en partiel formørkelse i et meget større område, der er tusinder af kilometer bredt.

Anderledes forholder det sig med måneformørkelser. De kan kun opleves ved fuldmåne. Da befinder jorden sig mellem månen og solen, dvs. måneformørkelser forekommer ca. 14 dage før eller 14 dage efter nymåne. Måneformørkelser kan opleves fra meget store områder på jordens skyggeside, fordi jordens skygge er omkring fire gange så bred som månens diameter.

I Tórshavn begynder formørkelsen den 20. marts i 2015 ved, at måneskiven får kontakt med solskiven ca. kl. 8:38:50. Det kommer lidt an på, hvor iagttageren befinder sig. Kl. 9:40:52 dækker månen solskiven. Den totale formørkelse varer i ca. 2 minutter, og kl. 9:42:53 kommer solen til syne igen. Klokken 10:47:38 bevæger månen sig igen ud af solskiven, og formørkelsen er forbi. Såfremt det er klart vejr, vil man kunne se solen stå i sydøstlig retning ca. 20 grader over horisonten. Øst for solen vil planeterne Venus og Mars kunne ses, og Merkur vil være synlig vest for solen. Det vil også være muligt at betragte solens atmosfære, koronaen, såfremt det er skyfrit. Mørkt, eller næsten mørkt, bliver det så under alle omstændigheder.

Den sidste totale solformørkelse kunne opleves på Færøerne 30. juni i 1954, og den næste, efter formørkelsen den 20. marts i 2015, bliver først i 2245, og den vil kun være total i landets nordligste del.

En total solformørkelse optræder muligvis i et gammelt færøsk sagn. I sagnet Hargarbrøður fortælles om fire ret uenige brødre, som boede i Sumba, landets sydligste bygd. Man ved, at brødrene har levet omkring år 1600. I sagnet forekommer følgende passage: “Men som de gik og gennede deres får, begge parter, og var kommet til Fløur (fårefolden var ved Hellurók), da kom så pludselig et mørke ned over dem. De blev meget bange og lovede nu anderledes end før, at lod Vorherre dem slippe med livet i behold, skulle de være bedre mennesker. Da lyste det atter i mørket; de omfavnede hinanden og lovede, at nu skulle det være slut med al indbyrdes strid. Efter dette enedes de så godt, at de var fælles om alting”.

Brødrene har her uden tvivl oplevet en total solformørkelse. Der er sandsynligvis tale om den totale formørkelse, som var op ad formiddagen den 30. maj i 1612. Hvis det har været skyfrit, har brødrene kunnet se planeterne Jupiter, Venus, Merkur, Mars og Saturn, og solen har stået i sydøstlig retning ikke langt fra stjernen Aldebaran.

Det er bydende nødvendigt at beskytte øjnene under en solformørkelse. Betragt altid fænomenet gennem godkendte beskyttelsesbriller. Stir ikke på solen uden beskyttelse og betragt aldrig solen direkte gennem kikkert, fordi så kan du blive blind på et splitsekund. Kun mens formørkelsen er total, kan man tillade sig at betragte fænomenet uden øjenbeskyttelse.

På frimærkerne, som udgives i forbindelse med den totale solformørkelse, har tegneren brugt sin kunstneriske frihed til at tegne solen øst for Nólsoy. Øen ligger ret øst for den færøske hovedstad, Tórshavn. Som en gigantisk bølgebryder beskytter den byen mod de store havbølger. I virkeligheden vil solen kunne ses længere mod syd under selve formørkelsen.

Pól Jespersen

Tilgængelige varianter
|
Posta
Nyhedsbrev

Posta Nyhedsbrev

Alt om nye udgivelser og det sidste nye indenfor færøsk filateli