i din kurv
Total beløb
Vis indkøbskurv
(
Varer)
Varenr . Vørunavn Eind Mynd Prísur v/MVG

Fyrtårne på Færøerne - Enk mærk/dagst.

Frimærkerne viser fyrtårnene i Akraberg, Stóra Dímun og Toftir

Udgivelsesdag: 28-04-2014
Varenr .: DDG020414
Værdi: 47,00


Fyrtårne på Færøerne. Udgivelsesdato: 28.04.2014. Værdier: 14,50, 15,50 og 17,00 kr. Nummre: FO 788-790

Frimærkeformat: 30 x 40 mm. Photo: Erik Christensen, Ólavur Fredriksen, og Finleif Mortensen.

Trykmetode: Offsett Trykkeri: OeSd, Østrig. Takstgruppe: småbreve 0-50 gr, mediumbreve og store breve til Europa 0-50 gr. 

 

Fyrtårne på Færøerne II

Nu storslået dåd er slået i slag,
riget til ære og følge,
fyret forvandler nat til dag,
hvor mørket før lå over bølge.
Lys er nu færd over havet.

Sådan lyder første vers til et digt i avisen ”Føringatíðindi” som indleder en lille artikel om de seks fyrtårne som blev tændt for første gang den 1. oktober 1893. Foruden det store fyrtårn på sydspidsen af Nólsoy, blev fem mindre fyr oprettet rundt omkring på Færøerne. Man havde sat to lys op ved Trongisvágsfjørður på Suðuroy, to mere længere inde på fjorden, ved Tvørábakki. På Nólsoy blev et lys stillet op ved Kápilsund og et på Borðan. Ved Skálafjørður (Eysturoy) blev et lys stillet op ved Toftir. På Kunoy satte man et lys på Kunoyarnes, lidt syd for bygden Syðradalur.

Sammen med det store fyrtårn på Skansin i Tórshavn, som blev bygget allerede i 1888, betød disse større og mindre fyr en stor forbedring av sikkerheden for sejlads i de indre færøske farvande.

Toftir fyr
Statsligt fyrtårn nr. 6670 – Internationalt nr. L4406
Position: 62° 05,10330 N - 6° 44,35934 W


Som sagt blev der rejst et fyrtårn ved bygden Toftir ved den store fjord Skálafjørður på Eysturoy. Artiklen i Føringatíðindi beskriver lyset således:
”Ved indmarksgrænsen på Toftir 1 fast lys, som viser hvidt fra Eystnes (Eysturoy) vest mod Flesjarnar (et forræderisk klippeskær mellem Eysturoy og Streymoy) og mod Kirkjubølandet syd for Glyvursnes (Streymoy). Derfra rødt til midt på Flesjarnar, siden grønt til nord for Flesjarnar og derfra hvidt ind mod Saltnes.

Toftir fyr er et cylinderformet fyrtårn af støbejern, 7 meter højt og med lanternen placeret 12,7 meter over havoverfladen. Fyret er hvidt med et rødt horisontalt bånd malet lige under lanternen. Fyret er et såkaldt vinkelfyr som lyser hvidt, rødt eller grønt, alt efter hvor man befinder sig i forhold til fyret. Lanternen blinker hvert 5. sekund. Dens hvide lys kan ses 12 sømil borte, mens de røde og grønne lys er synlige på 9 sømils afstand. Fyrtårnet er tændt fra den 15. juli til 1. juni.
Fuldautomatisk.

Akraberg fyr
Statsligt fyrtårn nr. 6500 - Internationalt nr. L4342
Position: 
61° 23,64125 N - 6° 40,75310 V 

I 1909 udvidede fyrvæsenet sine aktiviteter på Færøerne. Det var i denne omgang man rejste det ikoniske Akraberg fyrtårn på sydspidsen af Suðuroy. Farvandene syd for bygden Sumba er berygtede for deres uforudsigelighed. Her ligger klippeskær både under og over havoverfladen og mødet mellem havstrømmene sammen med vind og vejr, skaber farlige forhold for både og skibe. Situationen blev yderligere forværret i 1884, da den høje klippe ”Munkurin” på den sydligste Sumbiarsteinur styrtede i havet og man derved mistede det faste landemærke for klippeskærene.

Akraberg fyr er et cylinderformet fyrtårn af støbejern på betonfundament, hvidmalet med rød top. Selve tårnet er 14 meter højt og lanternehøjden er 74 meter målt fra havoverfladen. På grund af den til tider ekstreme vind i området, er fyret yderligere forankret med kraftige barduner. Typen er vinkelfyr med hvidt, rødt og grønt lys, alt efter positionen på havet. Lanternen blinker 2 gange 2 sek. hvert 20 sekund. Dens hvide lys er synligt på 20 sømils afstand, mens de røde og grønne lys ses 14 sømil borte. Akraberg fyr er i dag fuldautomatisk.

Til fyranlægget på Akraberg hører også et tågehorn.

Under anden verdenskrig blev alle fyrtårne på Færøerne slukket og kun lejlighedsvis tændt hvis allieret skibsfart eller krigsførelse havde brug for det. Den engelske besættelsesmagt oprettede en radarstation på Akraberg til overvågning af havområderne syd for Færøerne. 

I 1957 blev et selvstændigt elværk opsat på Akraberg for at forsyne fyrtårnet og radiofyret med strøm.

Der findes også en fyrmesterbolig på Akraberg. Her boede de skiftende fyrmestre med deres familier til 1988, hvor den nuværende fyrmester flyttede efter en voldsom orkan. Boligen bliver nu brugt lejlighedsvis af personale og til udlejning for kortere perioder.

Dímun fyr
Statsligt fyrtårn nr. 6580 - Internationalt nr. L4368
Position: 
61° 40,96228 N - 6° 45,71721 V 

I 1927 blev nogle mindre fyrtårn rejst rundt omkring på Færøerne – og i den forbindelse blev Dímun fyr bygget. Det oprindelige fyr var et firkantet tårn, 2,5 meter højt. Fyret var gasdrevet og blev røgtet af bonden på øen. Efter 2. verdenskrig var fyret i dårlig stand og i fare for at styrte i havet på grund af et bjergskred.

Det nuværende fyr er et cylinderformet tårn, 5 meter højt. Tårnet er hvidt med et rødt bånd under lanternen. Lanternens højde fra havoverfladen er 116 meter. Fyret har kun hvidt lys som blinker hvert 5. sekund og kan ses på 6 sømils afstand. Fyrtårnet er tændt fra den 15. juli til 1. juni.
Fuldautomatisk.

 

Anker Eli Petersen

 

Tilgængelige varianter
|
Posta
Nyhedsbrev

Posta Nyhedsbrev

Alt om nye udgivelser og det sidste nye indenfor færøsk filateli