i din kurv
Total beløb
Vis indkøbskurv
(
Varer)
Varenr . Vørunavn Eind Mynd Prísur v/MVG

40 års jubliæum

Den 1. april kunnu Svanbjørg Manai, Direktør for Filateli, fejre 40 års jubilæum hos Posta.

Det har næppe undgået nogens opmærksomhed at Posta i år fejrer sit 40 års jubilæum. Den 1. april 1976 blev den færøske afdeling af Post Danmark løst fra organisationen og blev Færøernes eget uafhængige postvæsen, Postverk Føroya, senere kun Posta.

Men som en parallelfortælling til jubilæet, hører også historien om Posta Stamps karismatiske direktør, Svanbjørg Manai, som også har 40 års jubilæum den 1. april i år. Hun har nemlig været med fra begyndelsen og er med årene blevet mere eller mindre synonym med virksomheden.

Da man i sin tid skulle oprette det nye postvæsens frimærkeafdeling, blev den unge Svanbjørg Manai fra Tórshavn headhuntet på grund af sine sprogkundskaber. Man havde brug for sprogkyndige til kundetjenesten – og Svanbjørg blev ansat sammen med to andre. Den første tid som timeansat - det var ikke med i hendes fremtidsplaner at blive i jobbet. Selv om daværende personalechef, A. G. Nielsen, hver måned ved lønudbetalingen, spurgte Svanbjørg om hun ikke ville fastansættes, sagde hun nej tak.

Årsagen til Svanbjørgs tilbageholdenhed var, at hun egentlig bare var hjemme for en kort bemærkning. Hun havde boet i Tyskland, Frankrig og Norge og ville rejse ud igen i verden, før hun etablerede sig med en fast stilling. Det lyder ganske morsomt for os der har fulgt Svanbjørg gennem årene. Hun er utvivlsomt en af de mest berejste færinger overhovedet, netop på grund af sit job – og det var en stående vittighed, at når man ringede til Svanbjørg, vidste man aldrig hvilket land hun svarede fra.

Frimærkeafdelingen var allerede fra begyndelsen en moderne virksomhed. Med den første leder, Jørgen Gunnarson, blev EDB indført i kundetjenesten. Udviklingen fortsatte under Knud Wachers ledelse, kundepleje stod højt på programmet og afdelingen gjorde en aktiv indsats på salgsområdet ved at deltage i udstillinger og arrangementer rundt omkring i verden. Og det blev Svanbjørgs opgave, sammen med andre at repræsentere frimærkeafdelingen udadtil. Hun, som ikke ville fastansættes på grund af rejseplaner, var nærmest konstant på farten i arbejdsærinder.

I 1986 blev der oprettet en egentlig salgsafdeling på frimærkeafdelingen – med Svanbjørg som leder. Sammen med frimærkeafdelingens direktør, den lige så karismatiske, Knud Wacher, og det færøske postvæsens direktør, Esbern Midjord, dannede hun et symbiotisk sparringsteam. Wacher var den moderne bureaukrat og leder, som tog sig af virksomhedsdriften og administration, men brød sig ikke synderlig om rejser og repræsentation. Svanbjørg blev derfor frimærkeafdelingens ansigt og repræsentant udadtil. Frem til Esbern Midjords pension i 98, fastlagde de udgivelsespolitikken og frimærkernes motiver.

Sparringssamarbejdet med Knud Wacher fortsatte – og de retningslinjer som blev oprettet, ligger stadig som grund for færøske frimærkeudgivelser. Hvert frimærke skal berette en historie og fungere som et lille vindue ind i færøsk kultur, historie og forhold i øvrigt. Salgsstrategien er udadvendt og man gør en dyd af at være repræsenteret ude i den store verden.

Ved Wachers pension i 2006, blev Svanbjørg Manai hans afløser på frimærkeafdelingens direktørpost. På samme tid blev der lavet omfattende omstruktureringer – institutionen Postverk Føroya blev omdannet til aktieselskabet Posta. Det var en turbulent tid med store forandringer – de nødvendige omlægninger og rationaliseringer på grund af postens ændrede betydning, blev foretaget – og den ny organisation har nu fundet sit leje som moderne logistikvirksomhed og frimærkeudgiver.

Og i år kan Svanbjørg Manai så fejre sit 40 års jubilæum, samtidig med Posta. Det har været hændelsesrige år for pigen som ikke ville fastansættes på grund af rejselyst. I årenes løb har hun rejst jorden rundt indtil flere gange, samtidig som hun har været en pioner blandt færøske kvinder – i sin egenskab som leder udenfor de traditionelle kvindeerhverv. Men kender vi hende ret, tænker hun ikke så meget over det – Svanbjørg har nu, som før, blikket rettet mod horisonten foran hende.

Tillykke med de 40 år, Svanbjørg! Måtte der ligge mange og spændende rejser foran dig!

Anker Eli Petersen

|
Posta
Nyhedsbrev

Posta Nyhedsbrev

Alt om nye udgivelser og det sidste nye indenfor færøsk filateli