i din kurv
Total beløb
Vis indkøbskurv
(
Varer)
Varenr . Vørunavn Eind Mynd Prísur v/MVG

Martin Mörck

Den norsk-svenske kunstner Martin Mörck er verdens mest produktive nulevende frimærkedesigner og -gravør.

En nordisk frimærkedesigner og -gravør 

Siden 1977 har Martin Mörcl designet og/eller graveret mere end 900 forskellige frimærkemotiver, som er udgivet af 28 landes postvæsener, herunder det færøske.

Martin Mörck er kendt som en sand elsker af Færøerne. En seks uger lang og eventyrlig motorcykeltur på øerne som 19-årig var hans første møde med det færøske landskab og kultur. ”Min kæreste og jeg pakkede et telt og kørte til Danmark på min motorcykel for at tage færgen til Færøerne. Planen var at besøge hver eneste af de færøske øer, hvor vi kunne køre på vores maskine, og det gjorde vi så. Da vejene på Færøerne langtfra var i så god stand i 1974, som de er i dag, var det en udfordring at køre på de lange og snoede veje. Mange steder blev vi nødt til at tage færgen for at komme fra den ene ø til den anden, da ingen af de tunneller, der forbinder øerne, var bygget dengang. Det var en fantastisk tur, der knyttede mig til Færøerne med en stor passion, som stadigvæk er der den dag i dag. Siden da har jeg besøgt Færøerne masser af gange,” fortæller Martin Mörck.

Spørgsmålet om, hvad han bedst kan lide ved Færøerne, besvarer han som følger: ”Naturen er vild og uberørt. Det rå landskab er unikt og pragtfuldt. Klimaet er helt perfekt til mig. Folk er venlige og har fødderne solidt plantet i jorden. Maden er fantastisk med et rigt udvalg af det, jeg bedst kan lide: lam, kartofler, fisk, hvalkød og søfugle.”

Martin Mörck begyndte at arbejde for det færøske postvæsen efter at han havde mødt Svanbjørg Manai på en af frimærkeudstillingerne i starten af 1990’erne. På grund af hans store forkærlighed for Færøerne, var han meget interesseret i at designe og gravere færøske frimærker. Hans første opgave var at designe et frimærkesæt om fuglefangst. Tegningerne til disse frimærker lå imidlertid og samlede støv i en skuffe, indtil de endelig blev trykt i 2018. Det første færøske frimærke af Martin Mörck om Olav den Hellige blev udgivet i 1995.

I årenes løb har han designet og graveret mange flotte frimærker for Færøerne. Mit færøske yndlingsfrimærke lavet af Martin Mörck er miniarket om vikingernes sejladser i Nordatlanten fra 2002. Det betragter jeg som et af hans mesterværker.


Hvilket færøsk frimærke er så kunstnerens egen favorit?
”Det er et svært valg. Frimærket med den færøske kniv fra 2017 er et af dem, jeg holder allermest af. Det skyldes primært, at jeg selv samler på knive, men også den færøske knivs unikke design. Jeg opholdt mig på Færøerne i en længere periode i forbindelse med det projekt. Jeg var på udkig efter en ornamenteret kniv som firmærkemotiv og fandt en på et privat knivmuseum, som har tilhørt Nólsoyar Páll.

Men, når alt kommer til alt, så tror jeg faktisk, at mit færøske yndlingsfrimærke er torskeskindsfrimærket fra 2016. Det var det første frimærke nogensinde lavet af ægte fiskeskind. Jeg udviklede og foreslog selv hele konceptet bag dette frimærke”, fortæller han.


Martin Mörcks seneste færøske frimærke bliver udgivet i anledning af Dronning Margrethe 2.’s 50 års regeringsjubilæum. Han beundrer dronningen meget og har stor respekt for hende, og derfor har han gjort noget ekstra ud af denne vigtige historiske udgivelse. ”Da Posta havde besluttet, at dette frimærke skal trykkes på et miniark, skulle vi lægge os fast på et baggrundsmotiv. Jeg ville gerne have en scene, der afspejler Færøernes historie, omgivet af græs, sten og hav.

Efter en længere diskussion faldt valget på ruinerne af Magnuskatedralen i Kirkjubøur som baggrund, og det blev besluttet, at dronningen skulle sidde på det stengærde, der omkranser ruinerne”, forklarer han.

”Næste skridt var et portrætfoto af dronningen, som skulle bruges til illustrationen af hende på frimærket. Til det formål måtte fotograf Steen Brogaard og jeg begive os af sted til Fredensborg Slot til en fotosession. Her var det mit ønske, at dronningen skulle sidde lavt, så det så ud, som om hun sad på en sten. Forud for besøget havde jeg lavet en blyantskitse af miniark-motivet, som jeg viste dronningen for at illustrere, hvad jeg søgte at opnå. Dronningen er selv kunstner og tilmed et meget intelligent menneske. Derfor har jeg også ved tidligere lejligheder oplevet, at det har været meget nemt at kommunikere med hende og forklare mine kunstneriske hensigter. Efter en vellykket fotosession føjede jeg billederne af Magnuskatedralen og dronningen sammen som forlæg til min tegning. Slutresultatet er et motiv, der viser dronningen siddende på stengærdet, mens hun nyder solen på en dejlig sommerdag på Færøerne. Jeg graverede kun portrættet af dronningen i hånden, som er trykt i dybtryk, mens resten af miniarket er trykt i offset.”


Martin Mörck fremhæver, at han altid har holdt meget af at arbejde med de færøske frimærker og har sat stor pris på den store kunstneriske frihed, som Svanbjørg Manai har givet ham. Han ser frem til at designe og
gravere mange flere frimærker for Færøerne i fremtiden.

Armagan Ozdinc

 

|
Posta
Nyhedsbrev

Posta Nyhedsbrev

Alt om nye udgivelser og det sidste nye indenfor færøsk filateli